Vergroesserte prostata znaki

Tudi zdravljenje ima lahko negativne učinke, saj lahko zdravila, ki vplivajo na zmanjševanje velikosti prostate, povzročijo težave z erekcijo, zdravila za izboljšanje pretoka vode pa težave z izlivom – semenska tekočina se namreč ob ejakulaciji izliva nazaj v mehur. Operacija naj ne bi imela vpliva na erekcijo, je pa po posegu prav tako pogosto prisotna tako imenovana retrogradna ejakulacija, ko se semenska tekočina namesto v sečnico izlije v mehur.

Povečano prostato lahko uspešno zdravimo, toda pomembno je, da se moški zaveda možnih posledic odlašanja. »Moški s težavami se različno hitro odločajo za pregled pri urologu. Nekateri čakajo do zadnjega, tako da je pri njih možno samo operativno zdravljenje. Drugi se oglasijo že pri manjših težavah in so pri njih odprte vse možnosti zdravljenja,« opozarja mag. Lovšin.

Prostata ima torej pomembno vlogo pri spolnosti, vendar so z občutljivo žlezo povezane tudi značilne moške tegobe, ki postajajo vse bolj izrazite s staranjem. »Prostata ima pomembno vlogo pri vplivu na kakovost življenja moških v zrelem in starejšem obdobju življenja. Pri vseh moških začnejo pod vplivom moškega spolnega hormona testosterona celice določenega dela prostate nabrekati, kar vodi do povečanja prostornine prostate. Ta proces imenujemo benigna hiperplazija prostate. Koliko se bo prostata pri posamezniku povečala, ne moremo predvideti, po 45. letu starosti pa bo imelo težave med 50 in 60 odstotkov moških,« opisuje daleč najpogostejšo bolezen prostate urolog mag. Marko Lovšin, dr. med., z Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Zelo pomembni za zdravje prostate so tudi preventivni pregledi, a se tega moški v tveganih letih še vedno premalo zavedajo. »Na preventivni pregled prostate ob odsotnosti vseh težav pridejo le najbolj osveščeni moški po 50. letu starosti in tisti pred 50. letom, pri katerih obstaja dedna obremenjenost s težjimi boleznimi prostate. V zadnjih letih so zelo veliko na področju osveščanja naredila občila, zato se za preventivne preglede kljub predsodkom odloča vedno več moških. Ne pridejo toliko zaradi samega povečanja prostate kot zaradi strahu pred rakom prostate, ob teh pregledih pa odkrijemo veliko moških s povečano prostato. Sicer pa so preventivni pregledi iz obeh razlogov smiselni po 50. letu starosti. V začetku je bilo prepričanje, da so potrebni enkrat na leto, a sedaj časovno obdobje prilagajamo izvidom.«

Obstaja še veliko rastlin, sadežev ali zelenjave, katerih izvlečki imajo dobrodejen učinek, a morate biti previdni pri količini, ki jo zaužijete, in pri medsebojnem delovanju teh zelišč z uradnimi zdravili. Prehrana je torej zelo pomembna, zanimivo pa je, da je povečanja prostate manj pri vegetarijancih: »Res je dokazano, da je pri vegetarijancih manjši odstotek benigne hiperplazije prostate kot pri ostalem prebivalstvu. Razlog bi lahko bil v visokokalorični prehrani nevegetarijancev, ki lahko vpliva na razvoj androgenov, ti pa posledično vodijo do povečanja prostate. Tudi sicer imajo vegetarijanci ugodnejši indeks telesne teže (ITM) in s tem manj presnovnega sindroma, za katerega vemo, da je povezan z večjim odstotkom benigne hiperplazije prostate.«

Osebni zdravniki sicer pogosto napotijo svoje bolnike na preventivne preglede, kadar potekajo akcije brezplačnih preventivnih pregledov po Sloveniji. Takrat je odziv zelo velik in prosta mesta hitro zapolnijo, izven teh dejavnosti pa je odziv splošnih zdravnikov slabši, še pravi mag. Lovšin in dodaja, da se za preventivne preglede večkrat odločajo moški z višjim socialnim statusom, ker jih je treba najpogosteje izvesti v samoplačniških ambulantah. Pomembno vlogo bi morala pri osveščanju zato odigrati tudi zavarovalnica, ki bi pokrivala stroške preventivnih pregledov.

Ob koncu velja še omeniti najnovejše izsledke o povezanosti med povečano prostato in rakom prostate. »Številne dosedanje študije so izključevale neposredno povezanost med benigno hiperplazijo prostate in rakom prostate. V letu 2011 pa je bila objavljena zanimiva danska študija, ki je vključila kar tri milijone moških, in dokazuje, da je kar dvakrat več raka prostate pri moških s povečano prostato,« navaja mag. Marko Lovšin, dr. med.

Bolniki v ambulanti najprej izpolnijo Mednarodni vprašalnik za točkovno vrednotenje simptomov, s katerim lahko zdravnik oceni, ali so težave blage, zmerne ali hude, poleg tega bolnik v drugem delu vprašalnika sam oceni kakovost življenja glede na težave, bolnikova ocena je namreč za urologa pri načrtovanju zdravljenja zelo pomembna. Temu sledi glavni diagnostični postopek – rektalni pregled oziroma otip prostate skozi zadnje črevo, s katerim urolog oceni velikost, obliko, simetričnost, prožnost, površino in morebitne bolezenske spremembe. Zdrava prostata je velika kot oreh, trda, elastična, simetrična, z gladko površino brez zatrdlin ali vozlov.

Povečana prostata zaradi okolnega veziva sčasoma doseže mejo, ko se ne more več razraščati, zato začne z vseh strani pritiskati na sečnico in jo tako oži ter precej oteži pretok seča. Pojavijo se simptomi, kot so:

• pogosteje opaЕѕate moДЌno tišДЌanje na vodo.

• teЕѕave z zaДЌetkom odvajanja seДЌa,

PoveДЌanje prostate je obiДЌajni del staranja.

• curek seДЌa med uriniranjem pojenja in se spet okrepi,

ДЊe ste v letih, ko se lahko zaДЌnejo teЕѕave zaradi poveДЌane prostate, razmislite, ali imate naslednje znake:

Vnetje prostate oziroma prostatitis se lahko pojavi pri katerikoli starosti. VДЌasih se pokaЕѕe z znaki vnetja seДЌnega mehurja, kot so na primer pekoДЌe boleДЌine pri odvajanju seДЌa. Pri starejših moških pa se lahko Еѕe obstojeДЌe teЕѕave zaradi poveДЌane prostate nenadno poslabšajo. Prostata je med pregledom na dotik zelo boleДЌa.

• ponoДЌi hodite veДЌ kot dvakrat na vodo,

Prostata se pri moških obiДЌajno zaДЌne poveДЌevati po 50.letu. PoveДЌanje prostate samo po sebi ni pomembno, vendar pa lahko povzroДЌi teЕѕave pri odtekanju seДЌa iz seДЌnega mehurja. SeДЌnica pri moškem namreДЌ prehaja skozi prostato, zato njeno poveДЌanje lahko zoЕѕi seДЌnico, kar ovira praznjenje seДЌnega mehurja. Nenevarno poveДЌanje prostate imenujemo tudi benigna hiperplazija prostate. Glavni razlog je staranje in neravnovesje spolnih hormonov. Prostata, poveДЌana zaradi benigne hiperplazije, je na otip trša, gladka in elastiДЌna.

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso druЕѕino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja PoЕѕar, Liza GrДЌar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga ZaloЕѕba, leto objave 22.02.2007.

Vzroki za prezgodnji izliv so pogosto psihične narave, zato je bio pomoč kot na mestu, saj ureja tako psiho kot fiziologijo telesa naravno in učinkovito, brez stranskih efektov, kot jih lahko imajo tablete (zdravila).

Je moška spolna žleza. Skozi prostato poteka del sečnice, v katerega se stekata semenski izvodili. Sečnica je cev, po kateri se seč izloča iz sečnega mehurja. Povečana prostata pa ovira uriniranje, (zaradi svoje anatomije obkroža sečnico in tako pritiska nanjo) , zato morajo bolniki pogosto na vodo (količina urina je manjša), ponoči posledično nastajajo problemi z spanjem, saj morajo oboleli celo 5-6x na malo potrebo. Z leti, z staranjem prostata raste (benigna hiperplazija prostate – povečana prostata). Nezdravljena prostata lahko kasneje povzroči bolezni ledvic.

MOŠKI PROBLEMI – PROSTATA, MODA, TESTISI, BOLEČINE / BIOENERGIJA, BIOENERGETIK

Najpogostejši vzrok je stres, za ostale težave z erekcijo (redkeje) pa je lahko v ozadju kaka bolezen. Zlasti težavam z erekcijo so bolezenski vzroki sladkorna bolezen, ta maši žilje in poslabšuje prekrvavitev in s tem erekcijo.

Sem spadajo bolezni prostate, rak prostate, vnetje prostate, varikokela, bolezen na modih, rak na modih, testisih, neplodnost, azoospermija, težave z erekcijo, andropavza – moška mena;

VARIKOKELA – bolečine in napetosti v testisih

MOŠKA NEPLODNOST IN AZOOSPERMIJA

Bio izboljšanje zdravja deluje tudi na daljavo!

ANDROPAVZA