Test psa prostata valori

50-60 ani: ≤ 3.1 ng/mL;

Dacă free-PSA este >23% se poate afirma cu o sensibilitate de 90% şi o specificitate de 63% că este vorba de o hipertrofie prostatică benignă 2 .

Interperetare rezultatelor, limite şi interferenţe

După tratamentul hormonal PSA nu reflectă întotdeuna comportamentul tumorii. Medicaţia anti-androgenică poate genera valori scăzute de PSA, în prezenţa bolii reziduale.

PSA total – sunt dependente de vârstă:

Alte afecţiuni benigne ale prostatei care pot fi însoţite de creşteri ale PSA sunt: prostatita acută sau cronică, infarctul prostatic, retenţia de urină.

Analiza datelor studiului PCPT (Prostate Cancer Prevention Trial, Thompson et al, 2004) a evidenţiat însă că riscul cancerului de prostată la bărbaţii cu valori PSA ≤4 ng/mL este mai mare decat cel estimat anterior. Mai mult, alte studii recente au indicat o incidenţă de 22-25% a cancerului de prostată în lotul de bărbaţi cu valori PSA intre 2.5-4 ng/mL, iar aceste neoplazii au fost clinic semnificative. Pe baza acestor date şi a altor constatări provenite din studii s-a sugerat reducerea valorii prag a PSA pentru detectarea cancerului de prostată; astfel în SUA a fost adoptată valoarea de 2.5 ng/mL pentru efectuarea biopsiei. Deşi reducerea valorii prag poate îmbunătăţi screening-ul cancerului de prostată, trebuie luat în considerare şi impactul generării unui număr mai mare de rezultate fals-pozitive şi în consecinţă de biopsii nenecesare. In ceea ce priveşte free-PSA, un procent de 10% este în mod curent utilizat ca valoare prag pentru biopsie conform ghidurilor NCCN (National Comprehensive Cancer Network) din SUA.

Lipsa de specificitate cât şi inabilitatea acestui marker de a determina agresivitatea tumorii reprezintă cele mai semnificative limitări ale testului PSA în detecţia cancerului de prostată. Aproximativ 25% din pacienţii diagnosticaţi cu neoplasm de prostată prezintă valori în limitele intervalului de referinţă, în timp ce 50% din bărbaţii cu hipertrofie benignă de prostată prezintă niveluri crescute de PSA 5 .

In concluzie, nu există o valoare prag optimă pentru PSA; în unele ţări valoarea prag a fost redusă la 2.5 ng/mL; cel mai important însă, rezultatele obţinute trebuie interpretate întotdeauna de către medicul urolog în contextul examenului clinic şi a altor investigaţii 4 .

Mulţi bărbaţi se orientează după tabelele PSA care stabilesc cât de mare trebuie să fie PSA în funcţie de vârstă. Concluzia care se desprinde din tabele, şi anume că la o vârstă mai înaintată este normal un PSA mai mare, este, din experienţa noastră, adesea inexactă. Ca punct de reper valabil indiferent de vârstă se poate folosi tabelul prezentat mai sus, cu valorile limită stabilite.

Valori PSA normale / mărite

Adesea medicul de familie sau urologul constată o valoare PSA ridicată la o analiză de rutină a sângelui. Valoarea PSA crescută dă în cele mai multe cazuri un semnal că ceva nu este în regulă cu prostata şi că trebuie clarificat. Valoarea PSA şi-a dovedit eficacitatea ca test pentru controlul prostatei. PSA înseamnă Antigen Specific Prostatic şi este constituit de celulele prostatei.

O valoare PSA mărită poate fi un indiciu că ceva nu este în regulă cu prostata. Într-un astfel de caz se recomandă stabilirea cauzei măririi valorii PSA.

O valoare PSA mai mică de 2 ng/ml este considerată în general ca normală şi nu necesită să fie clarificată prin analize suplimentare. Între 2 şi 4 ng/ml valoarea poate fi considerată ca necesitând un control. În anumite cazuri chiar şi o valoare PSA mai mică de 2 ng/ml trebuie clarificată. Într-un astfel de caz, de regulă controalele periodice ale valorii PSA pot da răspunsul la întrebarea dacă o valoare mai mică de 2 ng/ml trebuie clarificată, căci evoluţia PSA poate documenta eventualele aspecte suspecte. De aceea Directiva S3 recomandă efectuarea controalelor PSA începând de la vârsta de 40 de ani, pentru că simptomele sau modificările resimţite la timp pot fi importante. Determinarea PSA este foarte simplă, întrucât se face prin intermediul unei probe de sânge.

În principiu determinarea valorii PSA este un test bun pentru constatarea modificărilor în prostată. Un control repetat al valorii PSA nu clarifică însă cauza pentru care valoarea este mărită.

Cu cât raportul este mai mic, cu atât este mai mare probabilitatea să avem de-a face cu un carcinom prostatic. Dacă raportul PSA este mai mare de 20, cauza valorii mărite o reprezintă adesea afecţiuni de gravitate mică şi medie.

Pentru a putea stabili dacă în prostată există ţesut malign, ar trebui să se apeleze la imagistică. Prin ultrasunete, în majoritatea cazurilor deosebirea unui carcinom prostatic de ţesutul sănătos nu este posibilă tehnic. Diagnosticarea radiologică poate face însă acest lucru, prin examinarea RMN a prostatei:

Este o proteină cu rol în lichefierea spermei. Întrucât PSA trece şi în sânge, se poate pune în evidenţă la hemogramă. Cu ajutorul valorii PSA se poate monitoriza, de exemplu, un carcinom prostatic deja diagnosticat sau chiar o prostatită (inflamarea prostatei).