Analiza biopsie prostata

· prostatite,uretrite , postcistoscopii, post tuseu rectal

Valoarea predictiva pozitiva a PSA este de aproximativ 25-35% pentru nivelele intre 4 si 10 ng/ml si de 50-80% pentru valori de peste 10 ng/ml. Determinarea concentratiei de PSA si fPSA se face in scop de diagnostic pentru :

· carcinom de prostata

· cresc valorile PSA,marker de monitorizare a tratamentului postprostatectomie, iradiere,tratament hormonal in cancer prostatic

Valorile PSA total si free PSA se interpreteaza in corelatie cu constatarile tuseului de prostata sistarea clinica, daca PSA t este intre 4-10 ng/dl si tuseul de prostata e pozitiv se recomanda biopsie prostatica, pentru luarea unei decizii terapeutice.

PSA (antigenului specific prostatic) – este o glicoproteina specifica epiteliului prostatic. Este un marker cu specificitate de organ.

Specificitatea valorilor PSA in diagnosticul cancerului de prostata este limitata de cresteri ale acestuia in afectiuni prostatice benigne (adenom prostatic, prostatita etc.).

· hiperplazii benigne de prostata (BHP)

Determinarea concentratiei serice de PSA total si fPSA se recomanda ca test screening la toti barbatii peste 50 ani insotit de un tuseu prostatic.

Dintre testele specifice controlului urologic, analiza PSA (antigenul specific prostatic din sânge) este instrumentul de bază în depistare a adenomului şi cancerului prostatic. Analiza este cea care măsoară nivelul sanguin al acestei substanţe produse la nivelul prostatei.

– 0-4 ng/ml – valori normale – repetă testul PSA peste 6-12 luni

Dacă la femei înaintarea în vârstă este asociată cu perioada menopauzei şi cu apariţia osteoporozei, în cazul bărbaților problemele medicale des întâlnite sunt cele ale prostatei.

,,Când vorbim de sănătatea bărbatului, în special a celor trecuţi de 40 de ani, adenomul de prostată şi cancerul de prostată sunt afecţiunile diagnosticate din ce în ce mai des. Din păcate, unele cazuri sunt depistate mult prea târziu. Important este ca bărbatul să facă controlul urologic periodic anual, mai ales dacă a avut în familie rude de gradul I care au avut astfel de probleme urologice. La fel de important este ca bărbatul să vină la medic încă de la primele semne. Controlul urologic este indicat şi mai deveme de 40 de ani dacă pacientul are o infecţie urinară care persistă. Netratate, bolile prostate nu numai că se pot agrava, ci pot afecta şi stilul de viaţă şi actul sexual al pacientului", a spus medicul Călin Chibelean, medic primar urolog la Spitalul Clinic Județean Mureș

Deoarece valoarea PSA poate fi influenţată de anumiţi factori (vârsta, mărimea prostatei, alte afecţiuni inflamatorii) şi poate fi variabilă, medicul urolog poate recomanda şi măsurarea valorii PSA free (tot analiză de sânge), analiză care are o acurateţe mai mare.

„Cel mai indicat este ca bărbatul să vină la medic după ce a observat unul dintre simptomele specifice bolilor prostatei. Controlul medical trebuie realizat la momentul respectiv, cu atât mai mult dacă semnele bolii se repetă”, explică Călin Chibelean, medic primar urolog la Spitalul Clinic Județean Mureș.

PONT: Preţul unei analize PSA variază între 30 şi 40 de lei.

De la vârsta de 50 de ani, control urologic anual

Spre deosebire de femei, bărbaţii sunt mai greu de „urnit” la medic când vine vorba de controalele de rutină. Sunt cu atât mai greu de convins dacă problemele sunt mai sensibile, precum cele de la nivelul prostatei. Afla din acest articol ce analize sunt necesare pentru prostată.